Themba Maseko: trotse staatsamptenaar, briljante segsman, ...

‘DIE VERRAAD IS DIE ERGSTE’

Themba Maseko: trotse staatsamptenaar, briljante segsman, Zupta-fluitjieblaser

Daar is drie temas wat soos 'n goue draad deur Themba Maseko se lewensverhaal loop: idealisme oor 'n beter Suid-Afrika, 'n verbintenis tot openbare diens, en dan die verlies wat soos 'n ou kraan aanhou drup. ANNELIESE BURGESS praat met dié voormalige regeringswoordvoerder oor die seerkry van sy politieke verwerping, hoe die skille oor die Guptas van sy oë geval het, en hoekom hy uiteindelik besluit het om teen Jacob Zuma uit te praat.

IN Themba Maseko se lewe is daar die fisieke verlies van kamerade en geliefdes wat aan die dood afgestaan word, onder andere sy boesemvriend en mede-aktivis Bheki Mlangeni, wat in 1991 deur  Vlakplaas-polisielede vermoor is, maar uiteindelik ook die dood van die  politieke idealisme wat hy vir die eerste keer as 12-jarige kind tydens die Soweto-opstande in 1976 ervaar het. Dit het hom deur 'n leeftyd van aktivisme en openbare diens gedryf, maar daardie idealisme word uiteindelik deur sy ervaringe in die Zuma-jare doodgesmoor.

Die ontnugtering oor die ANC wat aan die skeur is, die staat se tegnokratiese vermoëns wat stukkie vir stukkie onder Zuma weggekalwe is, en die Zuptas se tentakels wat 'n al hoe sterker houvas gekry het, het Maseko met 'n intense politieke en spirituele verdriet gelaat. As toegewyde ANC-kader en uitmuntende staatsamptenaar moes hy onder meer toekyk hoe 178 direkteurs-generaal uit die staatsdiens vlug.

Maseko het dié verdriet probeer verwerk met die skryf van For My Country: Why I blew the whistle on Zuma and the Guptas, vertel hy my: “Dit was terapeuties om al die drade van al die stories bymekaar te trek."..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.