Polisiekrisis: ‘Dis tyd vir ’n nag van die lang messe’

BEDREIGING VIR ONS DEMOKRASIE

Polisiekrisis: ‘Dis tyd vir ’n nag van die lang messe’

Die minister en die kommissaris sit vas (want die minister gedra hom soos 'n kommissaris). Dit lyk asof die generaals mekaar om elke hoek en draai in die rug steek (en daar is in elk geval hopeloos te veel van hulle). Die ANC-faksies en georganiseerde misdaad soek (en kry) oral vastrapplek en boonop het forensiese dienste inmekaar gestort. ANNELIESE BURGESS vind uit wat de hel in die polisie aangaan en die kenners en ingeligtes is dit eens: As die president nie gaan diep lem inlê onder die topstruktuur nie, is daar geen hoop op 'n funksionele polisiediens nie.

DIT is soos 'n kanker, verduidelik iemand hierdie week hoe die krisis in die Suid-Afrikaanse Polisiediens (SAPD) oor die afgelope twee dekades gemetastaseer het tot op die huidige punt van naby insinking. 

Ons begin in 2002. Die oorgangsjare is verby, en die ANC is stewig in beheer. Thabo Mbeki is president. En Jackie Selebi word die kommissaris van polisie. Selebi is 'n diplomaat en 'n politikus met geen kennis van polisiëring nie.

Dit was 'n vreemde aanstelling – iemand sonder 'n greintjie operasionele ervaring word Suid-Afrika se toppolisieman. Maar daar was natuurlik ook – veral in daardie tyd – in ANC-geledere groot sensitiwiteit rondom die rol wat die “ou polisie" tydens die apartheidsjare gespeel het, en hierdie agterdog het heel moontlik 'n groot rol gespeel in Mbeki se besluit om 'n ANC-lojalis (wat polities na aan hom was) en wat heeltemal buite die stelsel gestaan het, in die sleutelpos aan te stel...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.