×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Willie Jones: agter die skerms van Koster se groot regruk-plan

TOT DIE REDDING

Willie Jones: agter die skerms van Koster se groot regruk-plan

Dit is 'n merkwaardige verhaal: drie klein gemeenskappe in Noordwes wat die watersuiwerings- en riooldienste van 'n onbekwame munisipaliteit oorgeneem het en dit binne agt weke van die rand van ineenstorting gered het. ANNELIESE BURGESS gesels met Willie Jones, een van die groot geeste agter die dramatiese plattelandse regruk-aksie.

AGT weke. R14 miljoen uit hulle eie sakke. En een hengse gemeenskapspoging later loop skoon water, ná jare, weer in Koster. En is die rioolaanleg ook nie meer 'n stinkende put nie. En loop die rioolvullis ook nie meer in die rivier in wat die dam voed waar Koster sy drinkwater vandaan kry nie.

Die storie oor hoe die gemeenskappe van Koster, Derby en Swartruggens uiteindelik (ná jare en jare se smeek, sukkel en 31 hofoorwinnings) die plaaslike munisipaliteit uiteindelik voor die hooggeregshof gesleep het vir swak dienslewering. En hoe 'n regter 'n bevel uitgereik het dat as die plaaslike regering nie sy werk doen nie, inwoners toegelaat moet word om die dienslewering oor te neem (en toe sommer die munisipale bestuurder 'n opgeskorte vonnis van gevangenisstraf opgelê het vir pligsversuim), het Suid-Afrika nou al vir weke aan die gons.

Dit was 'n verreikende hofbevel. Prof. Pierre de Vos, een van Suid-Afrika se voorste grondwetkenners, sê dit is een van die radikaalste uitsprake wat tot nog toe in Suid-Afrika gemaak is om die verantwoordbaarheid van plaaslike regering af te dwing...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.