Rykdom vir enkeles om op te maak vir die massa wat steeds niks het

ANGLO AMERICAN EN DIE ANC

Rykdom vir enkeles om op te maak vir die massa wat steeds niks het

The ANC Billionaires: Big Capital’s Gambit and the Rise of the Few is die verhaal van hoe die manne met die groot geld Suid-Afrika se politieke oorgang probeer bestuur het, met wisselende sukses. WILLEM KEMPEN het die boek gelees.

OP die voorblad van Pieter du Toit se nuutste boek pryk Tokyo Sexwale, Saki Macozoma, Patrice Motsepe en Cyril Ramaphosa – enkele van die ANC-biljoenêrs van die titel – maar dié viertal se fortuine sou dalk vandag heel anders gelyk het as dit nie ook was vir die manne van Anglo American nie: Ernest en Harry Oppenheimer, Gavin Relly, Michael Spicer, Clem Sunter, Bobby Godsell en Doug Band word uitgesonder, maar daar is andere ook.

Veral Harry Oppenheimer word uitgelig as iemand wat vroeg reeds verder as net Anglo se uitgebreide houvas op Suid-Afrikaanse besigheid gekyk het:

“[Bobby] Godsell called Oppenheimer a Renaissance man. ‘The son of Sir Ernest was someone deeply concerned about and interested in the human condition and its evolution. I mean, he had one of the largest collections of Lord Byron's original manuscripts in the world. He was interested in civilization, whatever you think it means. But he was a man of ideas ... He was as much interested in politics as he was interested in business. He surrounded himself with progressive true-blue liberals even though many in his organization did not share his political views and were considered conservative and racist. He appointed people who had ideas, so he employed fierce Anglo critic Alex Boraine as a business practice consultant, and Boraine employed me, and they were [considered to be] odd appointments.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.