KITSKENNIS | Jy sien dit. Jy hoor dit. Tog het dit nooit gebeur ...

KLINK SLIM OM DIE BRAAIVLEISVUUR

KITSKENNIS | Jy sien dit. Jy hoor dit. Tog het dit nooit gebeur nie. (Of het dit?)

Video- en ander digitale materiaal kan deesdae so doeltreffend gedokter word dat ons meer as ooit tevore skepties moet wees oor alles wat ons sien en hoor. Nog erger, sogenaamde “deepfake”-tegnologie word al hoe beter, en toegankliker vir al hoe meer mense, skryf WILLEM KEMPEN.

Wat is ’n ‘deepfake’?

Dié woord is ’n samevoeging van “deep learning”, met verwysing na die soort leervermoë waartoe rekenaars of ander masjiene in staat is, en “fake”, menende vals. “Deepfakes”, oftewel diepvervalsings, gaan veel verder as om met PhotoShop iemand se gesig op ’n foto van iemand anders te plak – dit gebruik gesofistikeerde maar vrylik beskikbare programmatuur om dit op video’s te laat lyk of individue dinge doen en sê wat hulle in werklikheid nié gedoen of gesê het nie, en die resultaat kan dikwels glad nie van ongedokterde materiaal onderskei word nie.

Dis al lank moontlik vir bedrewe kunstenaars om videomateriaal te manipuleer, soos wat byvoorbeeld in die 1994-fliek Forrest Gump gedoen is, maar tot onlangs het dit baie lank gevat en baie geld gekos om dit oortuigend te doen. Met diepvervalsingstegnologie is die proses geoutomatiseerd, vinnig en goedkoop, en die gehalte verbeter deurentyd...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.