Hoe gaan dit met Afrikaanse kinderboeke?

HOE LANK GAAN KINDERS NOG AFRIKAANS LEES?

Hoe gaan dit met Afrikaanse kinderboeke?

Is dit ’n kwessie van tyd voor die Afrikaanse kinderboekbedryf ook die staat se verwaarlosing van inheemse tale begin weerspieël? Hoe lank sal onafhanklike uitgewers nog kans sien om in Afrikaanse kinderboeke te belê, vra SHANÉ VAN DER MERWE.

AS kind het ek as kranige leser menige pouse in die skoolbiblioteek deurgebring. Nou nog wanneer ek deur ’n dennewoud stap, dink ek onwillekeurig aan Martie Preller se Anderkantland. Bettie Naudé oftewel Topsy Smith se karakter Saartjie, wat alewig ’n weerbarstige krul wegvee, was een van my goeie vriendinne. Ciske van Piet Bakker en Die Rooi Prinses van Paul Biegel het ek oor en oor gelees.

Wie was die afgelope 50 jaar die belangrikste rolspelers in die publikasie van Afrikaanse kinderboeke? Dit lyk soos ’n speletjie van musical chairs, waar die politieke onderrok ver uithang, veral wat die voorskryfmark betref. In ’n onlangse studie noem Leoné Tiemensma dat kinderboekpublikasie as ’n soort spieël dien van ’n land se politieke, sosiale, ekonomiese en kulturele sisteme.

Afrikaans het voor 1994 ’n bevoorregte posisie in die publikasiebedryf geniet. Danksy steun van die regering het Afrikaanse kinderliteratuur in die tweede helfte van die 20ste eeu ’n bloeitydperk beleef. In die 1990’s was Anansi die mees prominente uitgewer van Afrikaanse kinderboeke, hoofsaaklik vir die biblioteekmark...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.