Denis Hirson se herinneringswerke

SUID-AFRIKAANS GEBORE SKRYWER

Denis Hirson se herinneringswerke

LOUIS GAIGHER beskou die sonderlinge oeuvre van Denis Hirson, wat tans in Suid-Afrika toer.

VROEG in Desember 1973 verlaat Denis Hirson op 22-jarige ouderdom Suid-Afrika saam met sy ouers en twee jonger sibbe met Engeland as eerste bestemming. Binne drie dae ná sy pa, Baruch Hirson – akademikus, fisikus en historikus – se vrylating moes hulle hul Johannesburgse huis oppak. Hy is nege jaar lank in die Ou Fort in Johannesburg en in Pretoriase tronke aangehou weens sabotasie as lid van die African Resistance Movement (ARM).

Dertig jaar later, in die voorlaaste fragment van I Remember King Kong (The Boxer), Hirson se tweede herinneringswerk van sewe oor Johannesburg in die 60’s (wat ’n roman, digbundel, fragmentariese outobiografieë en literêre kritiek insluit), beskryf Hirson sy gesin se uitvlug en die oorgang van sy Johannesburgse kinderjare na ’n Europese verblyf wat steeds duur:

I remember Jan Smuts Airport on the afternoon we left. A heavy yellow lozenge of light reflected from a window onto the concourse floor. A policeman in a khaki uniform standing against the wall. The remoteness of the crowds...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.