Massiewe belastinglas gaan SA ekonomie op die planke help hou

LAND VAN TOLLENAARS

Massiewe belastinglas gaan SA ekonomie op die planke help hou

As daar ’n positiewe les uit die Covid-pandemie te leer is, is dit dat die Suid-Afrikaanse ekonomie en die land se belastingbetalers nie op hul voete sal kan kom as die staat nie ophou om net ’n las op hul skouers te wees nie, skryf WILLEM KEMPEN.

IN Bybelse Judea het ’n tollenaar – gewoonlik ’n mede-Jood wat namens die gehate Romeinse owerhede belastings ingevorder het – min of meer dieselfde kans as ’n prostituut gehad om deur respektabele mense vir skemerkelkies by die plaaslike waterput genooi te word. Dit wil sê: nul.

Tollenaars is gesien as skelm en gierige opportuniste wat ryk geword het deur hulle eie mense uit te buit. Dat Jesus die tollenaar Levi (later Matteus) as een van sy dissipels gekies het, was dus ’n radikale daad wat in ons hedendaagse konteks vergelykbaar sou wees met sê nou maar Tom Moyane wat tesourier van die NG Kerk word.

Anders gestel: Sedert antieke tye is die invordering van belasting en die mense wat dit moet afdwing aan die onderkant van die gewildheidsleer. Niemand hou daarvan om ’n deel van hul swaarverdiende geld net so aan iemand anders te oorhandig nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.