KITSKENNIS | Die privaatheid-kool is die WhatsApp-sous werd

KLINK SLIM OM DIE BRAAIVLEISVUUR

KITSKENNIS | Die privaatheid-kool is die WhatsApp-sous werd

As jy een van WhatsApp se meer as twee biljoen aktiewe gebruikers is, het jy jou ook waarskynlik verlede week vervies toe jy uit die bloute toestemming moes gee dat dié app jou data met Facebook mag deel – of jou rekening word summier uitgewis. Maar toemaar, jy kan nou (effens) bedaar, sê WILLEM KEMPEN.

Hoe het ons hier gekom?

In 2009 was die jong e-entrepreneurs van die tyd nog dikwels vol idealisme oor ’n nuwe digitale wêreld met geleenthede vir almal en wat wegstaan van onderdrukking, uitbuiting en tirannie. In dié atmosfeer het WhatsApp die lig gesien as die geesteskind van Jan Koum, die kind van ’n arm immigrant-ma van Oekraïne wat eers in 1992 in die VSA aangeland het, en Brian Acton, ’n Amerikaner van geboorte. Die twee het ontmoet toe hulle saam vir Yahoo gewerk het.

Koum het grootgeword met ’n weersin in die beklemmende kommunisme van sy vaderland voordat die Sowjetunie tot ’n val gekom het. Oor wat hy en Acton met WhatsApp wou bereik, het hy by geleentheid gesê (https://www.naijatechguy.com/2017/06/what-you-never-knew-about-origina.html): “Ek het grootgeword in ’n samelewing waar alles wat jy doen, meegeluister word, opgeneem word of aan iemand verklap word. Niemand behoort die reg te hê om ander af te luister nie, anders word jy ’n totalitêre staat – die soort staat waarvan ek as ’n kind gevlug het om te kom na hierdie land waar jy demokrasie en spraakvryheid het. Ons doel is om dit te beskerm.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.