×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Takel dié probleme, dan kan SA ekonomie begin werk skep

LOS EERS AL DIE SLIM PLANNE

Takel dié probleme, dan kan SA ekonomie begin werk skep

Eerder as om tyd te mors om nog groeiplanne uit te dink, is daar 'n paar ooglopende beperkings wat eers uit die weg geruim moet word, skryf HUGO PIENAAR.

VEELS te min mense werk in Suid-Afrika in die formele ekonomie. Dit is weens 'n sameloop van faktore, maar een van die vernaamste redes hiervoor is dat die groeikoers van die ekonomie oor baie jare heeltemal te laag was. As ons die groeikoers volhoubaar tot 'n hoër vlak kan lig, sal ons nie kwartaal ná kwartaal geskok wees oor die omvang van die werkloosheidskrisis nie. Eerder as om tyd te mors om nog groeiplanne uit te dink, is daar 'n paar voor die hand liggende groeibeperkings wat reggestel moet word. Indien dit nie gebeur nie, is dit moeilik om te sien waarom die privaat sektor meer mense in diens sal neem.

Voor 'n kort beskouing oor hoe die regering die sakesektor kan bystaan om hoër groei te bewerkstellig, net vlugtig weer 'n oorsig van die werkloosheidskrisis (dié deel van die rubriek is aangepas uit 'n onlangse stuk wat ek vir die Sunday Times geskryf het):

Volgens die jongste kwartaallikse arbeidsmagpeiling van Statistiek Suid-Afrika was daar amptelik 7.8 miljoen mense sonder werk in die tweede kwartaal van 2021. Hoewel dit reeds erg genoeg is, vertel dit nie die volle verhaal nie. As ons diegene wat moed opgegee het om werk te soek bytel, was daar in die tweede kwartaal amper 12 miljoen mense wat gewillig was en kon werk wat by die huis of op straat gesit het. In die lig van 'n geraamde arbeidsmag van omtrent 27 miljoen, beteken dit dat die uitgebreide werkloosheidskoers in Suid-Afrika nou net duskant 'n skokkende 45% is. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.