’n Soutie se moeilike erfenis

KUNS

’n Soutie se moeilike erfenis

Die kunstenaar David Brits se oupa was ’n bevelvoerder in die weermag, sy pa was ’n dienspligtige, en hy het woorde soos ‘balsak’ en ‘army-dae’ in die huis gehoor. Hy vertel aan ANELIA HEESE hoe hy die oorgeërfde idee van gemilitariseerde manlikheid met kuns verwerk.

“HOE was dit om ’n jong man in 1987 te wees, die jaar toe ek gebore is?”

Hierdie vraag en ander het die bekroonde sosiale-impak-kunstenaar David Brits hom begin afvra in sy finale jaar aan die Michaelis-kunsskool toe hy ’n tyd van introspeksie oor sy identiteit beleef het.

“Soos baie ander kinders van die dienspliggenerasie was ek absoluut geskok om agter te kom diensplig was ’n deurslaggewende ervaring vir ons pa’s. Hul ervaring in die weermag is egter verdoesel en verbloem vir almal buiten die soldate self. Toe hulle ná die oorlog weer by die burgerlike samelewing inskakel, was hierdie ervaring totaal geïsoleer.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.