Die erwe van sy vaad’re herbedink

ONDERHOUD

Die erwe van sy vaad’re herbedink

Deur die 28-jarige Francois Lion-Cachet se are loop kerk en taal ewe dik, maar van sy teoloog-oorgrootjie se gebaande weg moes hy afwyk. Met Ons Klyntji trap hy 120 jaar later egter in sy voetspore. Hy vertel vir LAUREEN ROSSOUW hoe dit gekom het.

“DIE hele geloofsgedoente is vir my nogals vaal,” sê Francois Lion-Cachet. “Ek het nog altyd gesukkel met die toonhoogte van die Psalms, die orrel bekoor my nie en Afrikaner-kerke se argitektuur is vir my volksvreemd. Calvinisme is ’n hard sell en ’n sieldodende ding om volgens te leef. Ek het eenkeer R200 uit die kollektesakkie gesteel – voor die diakens die geld getel het, almal het eers tee gedrink – in my sak gedruk en om die kerk geloop. Ek het sleg gevoel en dit maar teruggesit. Ondanks calvinisme, of ten spyte daarvan, het ek steeds ’n sterk sin vir geregtigheid ontwikkel.”

Meer kan hy nie verskil van sy ooroupagrootjie Jan Lion-Cachet nie. Dié was ’n Joodse immigrant uit Nederland wat die christelike geloof aangeneem het, professor in teologie geword het en hom beywer het vir die Afrikaanse vertaling van die Bybel.

Tog: Amper presies 120 jaar nadat sy oorgrootjie een van die stigterslede was van die heel eerste Afrikaanse literêre publikasie, Ons Klyntji, het Francois Klyntji.com begin...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.