Jeugdag is vir te veel nog #AlutaContinua

DIE VERGETENES

Jeugdag is vir te veel nog #AlutaContinua

Wie glo jou as jou geskiedenis nie in ’n boek geskryf is nie, as jy nie bewyse het nie? vra Anastasia de Vries.

SÊ hul name, vra die jongman. Sê hul name. Die Facebook-plasing het net gepraat van onse gevalle helde van 1976, hulle wat hul lewe vir die bevryding van dié land verpand het.

Maar soos Jolyn Phillips in haar bundel Radbraak oor Ashley Kriel en Anton Fransch dig, word “die liggame gebars tot galg en rad / [...] met horte en stote ter tafel gelê”. Iemand noem sy oom se naam, Bazil Albern vannie Elsies. Nog een, Isaac Barnes en Rodney Cooke vannie Bontas (Bonteheuwel). ’n Ander, Edward Fish vannie Ravensmead; sy pa huil altyd wanneer hy dié tyd van die jaar oor sy koptjommie praat, skryf hy. Almal ken die naam Hector Pieterson.

Byna niemand herken die name van hulle wat sedert 1976 in die struggle gesterf het op die deel van ’n alfabetiese lys wat later geplaas word nie. “Die vergetenes”, lui die byskrif. Hier en daar herhaal iemand iets oor ’n naam uit ’n struggle-verhaal wat hulle soos ’n slaaptydstorie uit hul kinderdae ken. Die meeste weet nie. Die mense staan nie in hul geskiedenisboeke nie...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.