Lesse te leer by die ‘Afrikaners van Ceylon’

DIE KAAP IS ANDERS

Lesse te leer by die ‘Afrikaners van Ceylon’

Die ooreenkomste in die verhale van die vroeë Kaapse VOC-kolonie en die vestigings in die destydse Ceylon is merkwaardig, skryf KARL KEMP.

EK ontmoet die ander dag ’n Kapenaar met ’n rooibruin gesig, kenmerkend van die mengsel van Khoe, Europeër en Xhosa wat ’n mens dikwels langs die Ooskus af tot in Kaapstad teëkom. ’n Bantoe-sprekende Afrikaan, sou ’n mens dalk kon gedink het. Maar sy voornaam en van is onteenseglik Germaans-Europees. Met ander woorde: Afrikaans, of Afrikaanssprekend.

G’n ander groep is so uniek en spesiaal soos ons nie. Of hoe?

’n Vraag wat my al lank pla: hoe sou die Kaap gelyk het as die Groot Trek nie geskied het nie? Kon die Kaap dalk vandag ’n mestizo-bevolking en kultuur soos dié van Chili of Argentinië gehad het as Andries Pretorius nooit sy dinge gepak en gewaai het nie?..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Die meeste van ons artikels is slegs vir ons intekenaars, maar hierdie een is gratis solank jy registreer.

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X