×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Onverdraagsaamheid is die wortel van wêreld-kwaad

VREEMDELINGEHAAT

Onverdraagsaamheid is die wortel van wêreld-kwaad

Nhlanhla ‘Lux’ Dlamini, Vladimir Putin, Bheki Cele, George Bush, Adolf Hitler, Ernst Roets, Xi Jinping, Kim Jong-un, Boris Johnson en Julius Malema klink skielik almal net so eenders. Die wêreld word ’n vreemde plek, skryf PIET CROUCAMP.

MET die aanvang van die Groot Depressie in Duitsland (1929-1930) was die Nasionaal-Sosialistiese Werkersparty (die Nazi’s) ’n randeier-, verregse politieke verskynsel. Met die Reichstag-verkiesing op 2 Mei 1928 kon dié party slegs 2.6% van die steun verwerf. Dit was reeds ’n verskraling van die steunbasis van 3% tydens die 1924-verkiesing, maar tussen 1930 en 1933 het die politieke onweerswolke in Duitsland ongekende afmetings aangeneem te midde van ’n ekonomiese depressie wat miljoene werkers uit die arbeidsmark gedwing het.

Die vernederende einde van die Eerste Wêreldoorlog en die ineenstorting van die ekonomie het ’n gemilitariseerde psige onder die Duitsers vaardig gemaak wat Adolf Hitler se rou fascisme op die Jode losgelaat het. Dit behoort redelike standaard- politieke teorie te wees dat ’n gefragmenteerde sosiologie – verteer deur verarming – ’n inkubasieruimte vir ’n ideologies ondefinieerbare fascisme skep. Populistiese politieke elites vind ’n vrugbare teelaarde vir magspolitiek in die dekadensie van ekonomiese verval.

Gemilitariseerde vreemdelingehaat in SA..

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X