Onverdraagsaamheid is die wortel van wêreld-kwaad

VREEMDELINGEHAAT

Onverdraagsaamheid is die wortel van wêreld-kwaad

Nhlanhla ‘Lux’ Dlamini, Vladimir Putin, Bheki Cele, George Bush, Adolf Hitler, Ernst Roets, Xi Jinping, Kim Jong-un, Boris Johnson en Julius Malema klink skielik almal net so eenders. Die wêreld word ’n vreemde plek, skryf PIET CROUCAMP.

MET die aanvang van die Groot Depressie in Duitsland (1929-1930) was die Nasionaal-Sosialistiese Werkersparty (die Nazi’s) ’n randeier-, verregse politieke verskynsel. Met die Reichstag-verkiesing op 2 Mei 1928 kon dié party slegs 2.6% van die steun verwerf. Dit was reeds ’n verskraling van die steunbasis van 3% tydens die 1924-verkiesing, maar tussen 1930 en 1933 het die politieke onweerswolke in Duitsland ongekende afmetings aangeneem te midde van ’n ekonomiese depressie wat miljoene werkers uit die arbeidsmark gedwing het.

Die vernederende einde van die Eerste Wêreldoorlog en die ineenstorting van die ekonomie het ’n gemilitariseerde psige onder die Duitsers vaardig gemaak wat Adolf Hitler se rou fascisme op die Jode losgelaat het. Dit behoort redelike standaard- politieke teorie te wees dat ’n gefragmenteerde sosiologie – verteer deur verarming – ’n inkubasieruimte vir ’n ideologies ondefinieerbare fascisme skep. Populistiese politieke elites vind ’n vrugbare teelaarde vir magspolitiek in die dekadensie van ekonomiese verval.

Gemilitariseerde vreemdelingehaat in SA..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.