Ek wil my eie baas wees …

MOETS EN MOENIES

Ek wil my eie baas wees …

Werkloosheid in Suid-Afrika is op ’n skrikwekkende hoogtepunt. Omdat nood leer bid, is entrepreneurskap ook op ’n skerp opwaartse kurwe. Mense sonder enige agtergrond in die handelsbedryf begin ondernemings om te oorleef, soos ALI VAN WYK en Magriet Theron, twee eks-joernaliste, wat ses jaar gelede ’n mikro-onderneming gestig het. Ná ’n resessie én ’n pandemie is die saak winsgewend en dit groei. Ali deel ’n paar duur lesse en beginsels wat hulle geleer het.

NIE ek of Magriet, my vrou en sakevennoot, het tussen winkelrakke grootgeword nie. Ons het nie ’n druppel Indiese, Joodse, Griekse of Arabiese bloed in ons are nie. Geen kennis en wysheid oor kontantvloei, voorraadvlakke, winsmarges of krediet is oor generasies oorgedra nie.

My pa was ’n dominee en haar pa ’n siviele ingenieur. In my familie is handelaars gesien as meer “wêreldse” mense as byvoorbeeld staatsamptenare, onderwysers en predikante. ’n Lustige koop-en-verkopery is as net ’n bietjie beter as ’n bose gedobbel beskou. As kind het ek selfs gesukkel om vir die mense by wie ek koerante afgelewer het die intekengeld te vra. Sonde en afvalligheid was vriende van geld.

Boonop het ek en Magriet elkeen ’n BA-graad met vakke omtrent so relevant tot die handelswêreld as wat balletskoene op ’n beesplaas  nuttig is. Filosofie. Dramakunde. Engels...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.