Dopamien: die wetenskap van begeerte en die wipplank in ons brein

WÊRELD VAN OORVLOED

Dopamien: die wetenskap van begeerte en die wipplank in ons brein

Een van die fassinerendste bevindings in neurowetenskap die afgelope 75 jaar is dat dieselfde dele van die brein wat plesier prosesseer, ook pyn prosesseer en dat plesier en pyn in balans werk. ANNELIESE BURGESS vertel meer oor die bevindinge in ’n onlangse boek, Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence.

IN Dopamine Nation ondersoek die psigiater Anna Lembke (https://profiles.stanford.edu/anna-lembke) hoe kwesbaar ons geword het vir “overconsumption” in ’n wêreld waar ons ongekende (en super-maklike) toegang het tot konstante hoëbeloning-, hoëdopamien-stimulusse, en hoe dit allerlei verslawings aanwakker – van dwelms en alkohol tot kos, seks, dobbel en slimfone.

En as daar nou een ding is waarvan Lembke wéét, is dit verslawing. Sy is die mediese direkteur van Stanford Addiction Medicine, programbestuurder vir die Stanford Addiction Medicine Fellowship en hoof van die Stanford Addiction Medicine Dual Diagnosis Clinic.

“All around us people are looking at their phones too much, eating too much, drinking too much. Our world is addicted to fleeting distracting pleasures that get us nowhere ... We’ve transformed the world from a place of scarcity to a place of overwhelming abundance: Drugs, food, news, gambling, shopping, gaming, texting, sexting, Facebooking, Instagramming, YouTubing, tweeting ...”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.