Nicaragua en SA: Wat ‘veelvuldige verwonding’ aan samelewings doen

DIEPE AFGROND

Nicaragua en SA: Wat ‘veelvuldige verwonding’ aan samelewings doen

Is daar iets in ons (onverwerkte) trauma oor die verlede (en hede) wat miskien die sleutel is tot ons hemelhoë vlakke van verkragting, geweld en misdaad? Ons stotterende instellings? Die manier waarop mense in hulle miljoene aanhou stem vir korrupte partye wat nie hulle belange op die hart dra nie? Hoekom 'n biblioteek of kliniek in die naam van protes afgebrand sal word? ANNELIESE BURGESS wonder of die konsep van 'n ‘multiple wounded society’, wat sy oorsprong in Nicaragua het, ons miskien kan help om die onverstaanbare in Suid-Afrika te verstaan.

NICARAGUA is 'n land met 'n traumatiese geskiedenis: eeue se kolonialisme, gevolg deur nog 'n eeu van voortdurende politieke onstuimigheid, omgewingsverwoesting, verskeie diktature, grootskaalse korrupsie en twéé burgeroorloë waar marteling, verkragtings, verdwynings en massa-teregstellings hoogty gevier het.

Die laaste burgeroorlog – tussen die Marxisties-Leninistiese Sandinista-party en die VSA-ondersteunde Contra-rebelle – eindig in 1988. Maar dit is asof die mense vasgevang bly in hulpeloosheid, sê die “sosiaal bewuste" Nicaraguaanse sielkundige Martha Cabrera (https://www.medico.de/download/report26/ps_cabrera_en.pdf). 

In 1998 ruk 'n kragtige tropiese sikloon Nicaragua en byna 4 000 mense sterf in die vloede. Internasionale ontwikkelingshulp stroom in, maar Cabrera verstaan nie hoekom daar steeds, met al die miljoene wat in opleiding en ontwikkeling belê word, so min sukses behaal word om lewens te verander en mense “passief” bly aanploeter nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.