’n Lys van 51 (swaarverdiende) wyshede oor die lewe, liefde...

LEWENSLESSE

’n Lys van 51 (swaarverdiende) wyshede oor die lewe, liefde en verkeersirkels

Op ’n gloeiende herfsmiddag vier ons ’n middeljarige se mylpaal-verjaardag. ’n Joernalis, ’n avonturier, ’n prokureur, ’n kunstenaar, ’n sielkundige, ’n onderwyser en ’n rolprentregisseur (via WhatsApp van Kalifornië) kom om ’n tafel bymekaar om ’n paar heildronke te drink op die vreugdes van ouer en wyser word. Toe almal oor lewenslesse begin praat, gryp ANNELIESE BURGESS ’n notaboek om die insigte van ’n groep vriende neer te pen wat elke dekade van 40 tot 70 verteenwoordig ...

Oor liefde, die huwelik en broodkrummels

Enige verhouding word beheer deur die persoon wat die minste omgee.Wat liefde kragtig maak, is dat dit gedeel word. (“Uit Gordon Livingstone se lieflike boek Too Soon Old, Too Late Smart: Thirty True Things You Need to Know Now. Dit is so ’n diepgaande waarheid.” – Anna (55))Om gehoor te word, is so naby daaraan om liefgehê te word dat die twee vir die gemiddelde persoon ononderskeibaar is. (“Van David Augsburger.” – Kim (50))Geen groei van die hart is ooit ’n vermorsing nie. Wanneer ’n man (of vrou) wat jou hart in hulle hande hou vir jou krummels gee, loop weg al voel dit of jou hart gaan versplinter, want op die lange duur sal die miskenning dit in elk geval laat breek. (“Dit is ’n waarheid wat homself eers onlangs aan my geopenbaar het toe ek op die konsep van “emotional breadcrumbing” (https://www.amazon.com/Breadcrumbing-relationships-being-breadcrumbed-about-ebook/dp/B0B52BQTMW/ref=sr_1_1?crid=UHDDJHUXGBX4&keywords=Breadcrumbing&qid=1684934987&sprefix=breadcrumbing%2Caps%2C366&sr=8-1) afgekom het. Dit is waar ’n persoon krummels laat val om jou aandag te behou omdat hulle hulle in jou liefde en aandag wil koester, nie omdat die gevoel wederkerig is nie. Hulle wil jou ingehaak hou, maar stel nie regtig belang om emosioneel in die verhouding te belê nie.” – Jann (58)) Jy kan nie iemand se aard verander nie. En ons bestee heeltemal te veel van ons lewe daaraan om dit te probeer doen.  Daar is geen pad rondom hartseer en verlies nie. Slegs deur. Deernis vir ander is die mees onderskatte deug in ’n mens, veral by diegene wat die mag het om dit te weerhou. Om jouself toe te laat om kwesbaar te wees voor iemand anders is die uiterste emosionele dapperheid. Dit is ook die moeilikste. Soms is onbeskofte mense net skaam mense. ’n Huwelik kan ’n goeie verhouding ontspoor. (“As ek destyds geweet het wat ek nou weet, sou ek “totdat die dood ons skei” vervang het met “totdat dit nie meer werk nie”. – Anna) Egskeiding kan ’n simbool van ’n suksesvolle huwelik wees. (“Die huwelik is nie ’n toets wat jy slaag of misluk nie. Alle verhoudings gaan oor groei. En soms groei ons op plekke wat die ander nie insluit nie. Groei is nooit ’n mislukking nie.” – Judy (73)) Liefde en hartseer is onlosmaaklik verbind. Diepe hartseer is nie moontlik sonder groot liefde nie. Die grootste geskenke van die lewe word moontlik wanneer jy jouself kwesbaar maak, wanneer jy iets nie weet nie, wanneer jy onsekerheid omhels. (“As ek die grootste les moes identifiseer wat ek in my lewe, en uit die berading van duisende kliënte oor meer as vier dekades geleer het, dan is dit dít.” – Judy) “In my 70’s raak ek angstig oor hoe waardevol die tyd is wat oor is, maar dit maak ook dit wat ek elke dag doen belangriker. Ek doen nie meer dinge wat ek nie wil nie. En ek het ’n diep respek ontwikkel vir liefde en verbintenis. Dit is nie vanselfsprekend nie. Jy dink dalk so op 50, en jy is dalk nog arrogant daaroor op 60, maar op 70 is dit ’n voorreg en 'n toestand van genade.” 

Vriendskap, kinders en ’n innerlike stem..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.