Sinéad O’Connor, die onwaarskynlike hiphop-heldin

ONVERGELYKBAAR

Sinéad O’Connor, die onwaarskynlike hiphop-heldin

Dié Ierse sanger, wat op 26 Julie oorlede is, was ’n erelid van die hiphop-gemeenskap, wat volgende week (op 11 Augustus) 50 jaar bestaan. In 1994 het sy selfs haar eie hiphop-liedjie uitgereik, skryf FRED DE VRIES.

OM ooglopende redes het ek die afgelope week baie musiek van Sinéad O'Connor gespeel. Natuurlik is ek mal oor “Nothing Compares to You”, een van die min liedjies waar die cover beter is as die oorspronklike. Maar ek hou veral van Universal Mother, haar vierde, ietwat onderskatte album van 1994. Dis stiller, wat haar sterk stem nog helderder laat skyn, veral in liedjies soos “My Darling Child” en haar cover van Nirvana se “All Apologies”, wat minder selfbejammerend maar ewe hartseer klink wanneer sy dit sing. Sy gooi ook kragtige reggae in met “Fire on Babylon”. Dan is daar wat ek dink die sleutelliedjie is, “Famine”.

Maar ons kom later daarby, want ek wil eintlik 'n bietjie oor hiphop praat. Volgende week vier ons hiphop se 50ste verjaardag. Ja, dit is presies 'n halfeeu sedert Kool Herc die DJ was op 'n partytjie in die Bronx waar hy twee platespelers gebruik het om die song te verleng, sodat dansers 'n bietjie langer kon afshow. Langs die pad het hy ook die “scratching”-metode geskep, wat beteken jy beweeg die plate vorentoe en agtertoe met jou vingers om ritmiese klanke te skep.

Aanvanklik was dit partytjiemusiek, geskep met twee draaitafels en 'n mikrofoon vir mense wat nie die duur New Yorkse klubs kon bekostig nie. Dit sou nog ses jaar duur voordat die eerste rapplaat, Rapper's Delight deur The Sugarhill Gang, uitkom. Van toe af het wat aanvanklik as “kids' stuff" afgemaak is, in die topverkoper-musiekgenre verander wat alles anders binnegedring het, van metal tot country...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.