Weg van die afgrond in die gees van ’n nuwe UDF

DIE RIVONIA-ERFENIS

Weg van die afgrond in die gees van ’n nuwe UDF

Wat het geword van die ideale wat Nelson Mandela en sy kamerade tydens die Rivonia-verhoor aan die wêreld voorgehou het? Om hierdie vraag te help beantwoord, het PIET CROUCAMP met die kerkleier, politikus en anti-apartheidsaktivis Allan Boesak gesels.

TUSSEN 9 Oktober 1963 en 12 Junie 1964 het Suid-Afrika ’n deurslaggewende oomblik in sy geskiedenis beleef. Gedurende hierdie tydperk is ’n groep anti-apartheidsaktiviste by Liliesleaf Farm in Rivonia, Johannesburg, aangekeer. Hierdie afgeleë plek het gedien as die ontmoetingsplek vir Umkhonto we Sizwe (MK), die toe nuutgestigte gewapende vleuel van die ANC.

Die daaropvolgende verhoor het by die imposante Paleis van Justisie in Pretoria afgespeel, en gelei tot tronkstraf vir prominente figure soos Nelson Mandela, Walter Sisulu, Govan Mbeki, Ahmed Kathrada, Denis Goldberg, Raymond Mhlaba, Elias Motsoaledi en Andrew Mlangeni. Die aanklagte het hoofsaaklik te doen gehad met dade van sabotasie wat tot lewenslange vonnisse vir baie van die beskuldigdes gelei het.

In die komende week sal ek die voorreg hê om die selle te besoek waarin hierdie ikoniese figure eens aangehou is. En dit laat die vraag ontstaan: Wat het geword van die ideale waarvoor Mandela en sy kamerade hulle beywer het? Om insig in die stand van die bevrydingsbeweging te kry het ek met die kerkleier, politikus en anti-apartheidsaktivis dr. Allan Boesak gesels...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.