’n Pretbederwer voor Kersfees

OSBLOED

’n Pretbederwer voor Kersfees

Die doodsklokke lui vir die Christendom omdat die Weste 'n verbeelde heilige uit millennia voor die Verligting verwerp, skryf BERTUS VAN NIEKERK.

  • 15 Desember 2023
  • Vrye Denker
  • 8 min om te lees
  • artikel 10 van 29
  • Bertus van Niekerk

AYAAN Hirsi Ali se artikel “Why I am now a Christian” (https://unherd.com/2023/11/why-i-am-now-a-christian/) versprei soos 'n veldbrand onder verregses. Dit lyk of diegene wat besef dat hulle die risiko loop om weens liggelowigheid bespot te word as hulle die deeglik gediskrediteerde name van Jordan Petersen of Joe Rogan noem, 'n vars rasieleier vir Christelik-gebaseerde konserwatiewe deugde gevind het. 

Ali het in Nairobi grootgeword in 'n tipe kulturele Islamisme, sonder sterk oortuigings, amper 'n passiewe navolger van die riglyne wat in haar opvoeding voorkom. As tiener het sy die krag van die dialektiese dualisme ervaar toe sy met die Moslem-broederskap gekonfronteer is.

Binnekort sou sy die wêreld deur 'n prisma van goed en kwaad beskou: halal en haram. Alles onder die son moes gekategoriseer word in wedersyds uitsluitende kategorieë gebaseer op 'n morele kode wat uit 'n spesifieke antieke teks kom. Gevolge om nie gedagtes of standpunte te herken wat met die vurige boodskap van die godsdienstige manuskrip gebots het nie, is passievol tuisgebring. ’n Vrees vir die hel is ingeboesem. Dit het tweede natuur geword om te evalueer wat die metafisiese onderwerp van die betrokke godsdiens sou behaag – en veral wat toorn sou ontlok. Djihad, of heilige oorlog teen ongelowiges, is in breë kwashale geverf in die ingesteldheid waartoe sy haarself toenemend aangetrokke gevind het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.