Die eerste twee bladsye van hierdie stupid wêreld

DIE JAAR WAT WAS

Die eerste twee bladsye van hierdie stupid wêreld

FRED DE VRIES herroep die hoogte- en laagtepunte van 2023 en deel sy toptien- (plus een) albums van die jaar.

DIE PLUSSE: Om die Drive-By Truckers, Cowboy Junkies en die Bush Tetras in New York te sien. Om in Texas rond te ry, 'n staat wat baie anders was as wat ek verwag het (d.w.s. geen geweerswaaiende- of Trump-liefhebbende malles nie, maar eerder baie gasvrye, vriendelike mense). Om Brian Eno in Teatro La Fenice in Venesië te sien optree, wat my amper tot trane gedryf het. Om te kyk hoe Elizabeth Debicki Diana in The Crown speel. Die nimmereindigende, goedvoel slaaptydreeks Heartland, wat vir ons ’n Kanadese fantasie-heelal wys waar die goeies en regverdiges steeds wen. Vroue wat die wêreld van pop oorneem. Die uitstekende resensies van die boek oor prog rock wat ek saam met my vriend Siebe Thissen geskryf het (Bombastisch, ondansbaar en weergaloos, Van Gorcum, 2022). Die onderhoud wat op die Bologna- onafhanklike radiostasie met my oor punk in Holland en punk in Suid-Afrika gevoer is. Om saam met die Quarrymen Male Voice Choir in Glencairn te sing. Die Bokke se sege oor Engeland by die Wêreldbeker-rugbytoernooi. Swem in die see.

DIE MINUSSE: My lewensmaat se borskankerdiagnose (maar aan die pluskant is dit in 'n vroeë stadium opgespoor, so sy het nie chemo nodig gehad nie). Oorloë in Oekraïne en Gaza. Uiterste temperature, verwoestende brande en  vloede, orkane – met ander woorde, die ineenstorting van die omgewing. Die Nederlandse verkiesingsuitslae en op daardie trant, ook Donald Trump, Elon Musk, Vladimir Putin. KI. Geestesgesondheidskwessies onder jongmense. Toenemende globale onverdraagsaamheid jeens die LGTBQ+-gemeenskap. Beurtkrag, gebarste waterpype, korrupsie, leuenagtige politici, julle weet wat die stand van sake is. Eindelose WhatsApp-groepe. Voetgangers met hulle slimfone aan hulle ore vasgeplak. Mense wat sorgeloos rommel strooi. Oseane vol plastiek. Die stryd met 'n idee vir 'n nuwe boek. Die heengaan van musikante soos Robbie Robertson, Sinéad O'Connor, Geordie Walker (Killing Joke), Jeff Beck, David Crosby, Sixto Rodriguez, Tina Turner, Tom Verlaine, Mark Stewart (Pop Group), Andy Rourke (The Smiths), Astrud Gilberto, Carla Bley, Jane Birkin, Peter Brötzmann, Randy Meisner (Eagles), Tony McPhee (Groundhogs), Burt Bacharach, Ahmad Jamal, Bert Ruiter (Focus) en Shane MacGowan (The Pogues).

Die musiek..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.