Die paradoks van verbinding: Hoe die internet ons uitmekaar skeur

SONDE MET DIE BURE

Die paradoks van verbinding: Hoe die internet ons uitmekaar skeur

Aanvanklik het die web die belofte van meer vrye spraak ingehou, maar WESSEL VAN RENSBURG wys om almal met almal te laat praat, lei nie noodwendig tot groter redelikheid nie.

“WANNEER ons 'n netwerk gebruik, is die belangrikste bate wat ons kry toegang tot mekaar," skryf Clay Shirky oor die internet en sosiale media in Here Comes Everybody in 2008. Die idee dat die internet nie net innoverende tegnologie sou wees nie, maar dat dit sou help om gewone mense te verbind, hulleself uit te druk en bevrydend te wees, en selfs om demokrasie te versprei, was alomteenwoordig tot minder as 'n dekade gelede.

Die teenmiddel vir swak uitsprake was meer uitsprake, en uit hierdie botsing van uitsprake sou die waarheid tevoorskyn tree. En hoe kon jy enige uitspraak keer noudat ons die internet gehad het? Hierdie idee van die voordelige impak van die vrye vloei van idees is nie net goed gevestig in die liberale Westerse politieke filosofie nie, maar het ook aanvaarde wysheid geword. John Milton, John Locke en Voltaire het almal daaroor gepraat.

John Stuart Mill het verder gegaan en gesê dat spraak en beraadslaging “ 'n markplek van idees" skep waar die beste idees sal wen. Vryheid van spraak sal vooruitgang aanhelp en 'n noodsaaklike instrument wees vir die skep van gesonde demokratiese samelewings...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.