Tatta vir die trein na Springfontein

AFSKEID EN VERTREK

Tatta vir die trein na Springfontein

Tien jaar lank het HERMAN LATEGAN óf die Greyhound-bus óf die Queenstown-trein na Springfontein in die Vrystaat een keer per jaar geneem. Greyhound het hom uit die land onttrek. Buiten sekere fees- en vakansiedae is die Shosholoza Meyl se Queenstown-roete vanaf Kaapstad al vir ’n geruime tyd meestal gestaak. Hy kyk terug met 'n titsel wrewel, maar veral met heimwee.

1

OM by die Kaapse stasie in te loop is nie 'n hierjy-affêre nie, dit is opwindend. Mense wat vinnig loop, want 'n voorstedelike trein vertrek binnekort. Die klank van skoene, klik-klak, klik- klak. Kosreuke. Koffie. Diesel. Iemand maak 'n aankondiging op die luidsprekers. Die stem weergalm en bons op die groot blink vloere.

'n Enorme vet trein kom van ver stadig, statig, wiegend die stasie binne met 'n gevoel van drama: Hier kom 'n groot meneer, die sinjaal fluit, binne is daar mense met nuwe stories.  Hulle het ver gereis, oor verlate landskappe heen, deur donker tonnels van die nag en hier is hulle nou. Op die perron wag familie en vriende...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.