Hemelbesem: Dit is die Afrikaans wie ek is

KLETS IN RYM

Hemelbesem: Dit is die Afrikaans wie ek is

Hemelbesem is een van Suid-Afrika se mees bekroonde en veelsydige kreatiewe geeste. Hy rap, hy sing, hy skryf, hy maak toneel, hy doen gemeenskapswerk. MADELEINE BARNARD, wat self nou en dan ’n rapper-pet opsit, het met hom gesels (soms in rymvorm) oor sy werk en lewe, en hoe sy vryheidsvegter-voorvader, Hendrik Witbooi, se inspirasie hom steeds aanvuur.

EK en Hemelbesem het een baie sterk ding gemeen: Ons lewe vir die ontmoeting tussen ritme, musiek en woorde. Maar interessant genoeg is die eerste raakpunt tussen hom en my nie musiek nie, maar ’n portret van ’n meesal vergete Suid-Afrikaanse vryheidsvegter, die Nama-leier Hendrik Witbooi (Gaob !Nanseb).

Witbooi was kaptein van die Khowesin en is in Pella in die Noord-Kaap gebore. Hy was een van Namibië se grootste vryheidsvegters en het in die laat 19de eeu teen Duitse koloniale magte in opstand gekom. In 1905 sterf hy aan wonde ná ’n skermutseling by Vaalgras. Witbooi was ook bekend as Die Gesel van God.

“Hendrik Witbooi was my oupa se oupa se pa,” vertel Hemelbesem, self ’n trotse Nama en gedoop Simon Witbooi. Een van sy bekende songs is juis ter ere van hierdie voorvader van hom. “Witbooi! Witbooi! Witbooi! Witbooi! Witbooi! Witbooi! Witbooi! Witbooi!” weerklink die koor op my slimfoon...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.