×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
My pa, Verwoerd se skoenmaker

‘GETROUE JONG'

My pa, Verwoerd se skoenmaker

Eintlik was sy pa se naam nie ‘Wyness’ of selfs ‘Wireless’ nie, maar Fabathias Mohlakola. Mnr. Fabathias Mohlakola by die kerk. Kleinbooi Mohlakola by die werk. ANASTASIA DE VRIES vertel die verhaal van die pa van 'n Katolieke priester van Oudtshoorn.

ÊRENS in ’n kerkargief diep ’n man ’n stapel ou koerante op. Die uitvergrote foto op die voorblaaie trek sy aandag. Hy gaan sit by sy lessenaar, lees die een ná die ander. Die werk kan ’n uur of wat wag. Hy lees.

“Só is hy vermoor,” lui die opskrif van Die Burger op Woensdag 7 September 1966. Op 8 September: “Die moordenaar – die wapen”, met die hoofopskrif van 9 September wat voorspel: “SA staan môre stil”. Hy trek die uitgawe van Saterdag 10 September nader. “Pretoria in roukleed,” lees hy. Daar’s ’n fotobylae by. Teen Maandag 12 September kondig Die Burger aan: “Die einde van ’n treurspel”, en as onderskrif: “Sober, waardige uitvaart vir dr. Verwoerd.” Tussen die koerante kry hy ’n uitgawe van die Cape Argus van 10 September 1966: “Magnificence for ‘quiet man’.” Êrens is ’n beriggie oor pous Paulus VI se gebed vir Verwoerd en medelye met sy gesin: “Pous bid vir premier.”

Hy stap terug na die argief, op soek na Die Burger van 16 September waarin ’n bylae sou verskyn oor die “Agt dae wat SA geskud het”. Dis nie daar nie. “Die koerante was vol van hom,” sê die man wat ’n jaar of twee oud was toe dr. Verwoerd dood is. Hy het hom nooit geken nie, lees nou eers regtig iets met aandag oor die man...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.