Afrikaans, Stellenbosch en ’n ‘love-haterige’ warm patat

KHAMPEPE-VERSLAG

Afrikaans, Stellenbosch en ’n ‘love-haterige’ warm patat

Die Stellenbosch-storie is die moeilikheid self en so deurmekaar soos kots, sê CARSTEN RASCH. Hy het heel Sondag daarmee gesit en gevind hy verander elke uur of so sy standpunt.

EK het nou al angles van Mercy Kannemeyer, wat ongemaklik voel; Max du Preez, wat sy woorde mooi tel; Awethu Fatyela, wat nie doekies omdraai met haar gevoelens oor wit-wees nie (in Mail & Guardian); Ijeoma Opara, wat die hele gedoente sommer wil deconstruct (News24); Mugabe Ratshikuni, wat vra “why the heck do darkies not just build their own institutions” (Politicsweb), en Anneliese Burgess wat skryf “hierdie voel fokken persoonlik vir my”. Toe ek uiteindelik Sisi Khampepe se verslag lees, was my gevoel dat sy meer as net effe skeef op die pot sit oor die taal-issue.

My gevoelens omtrent Stellenbosch is ’n bietjie love-haterig. My dae daar as ’n student in die fyndraai van die seventies was bittersoet. Ek voel so ’n nostalgiese knypie elke keer as ek die dorp inry, in Dorpstraat op, verby Voorgelegen waar ek en my tjommies ons tande geslyp het vir die lewe wat sou volg. Maar net daar is ook die bewyse van ’n dorp wat verander het van ’n plaasdorpie met ’n universiteit na die rykmansbuurt en toeristemekka wat dit vandag is.

Daar is geen twyfel dat Stellenbosch (die dorp) en die universiteit heelwat verander het nie. Of daardie veranderinge ten goede of kwade is, kan ek nie sê nie, want ek is lankal nie meer betrokke nie. Al wat ek weet, is dat dit vandag geensins is wat dit in die seventies of eighties was nie. Dat dit verder sal verander, is ook onvermydelik. Dis mos nie ’n eiland nie. Maar dis ook nie Pretoria of Johannesburg nie, selfs nie eens Kaapstad nie. Dit bly steeds ’n dorp, ’n plaasdorp...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.