Op die rug van mites en legendes in opstand teen magtige mans

JEANNE D'ARC

Op die rug van mites en legendes in opstand teen magtige mans

Jeanne d'Arc het in die openbaar die gesag van die Katolieke Kerk uitgedaag en sonder skroom ingemeng in manlike oorheersing in oorlog sowel as politiek. Tot aan die einde van haar lewe het sy geweier om vroueklere te dra – een van die hoofredes hoekom sy as ketter en heks verbrand is. ELSABÉ BRITS herbeskou dié vrou wie se grootste ‘sonde’ eintlik was dat sy ’n bedreiging vir magtige mans was.

MET haar “windmakerige” kortgesnyde hare, aangetrek soos ’n ridder en in bevel op die slagveld tydens die 100-jarige oorlog tussen Frankryk en Engeland, het Johanna van Arkel (of Jeanne d'Arc, soos sy oorspronklik in Frans heet) onderdanigheid aan manlike oorheersing en die Katolieke Kerk verwerp.

Haar geloof in God eerder as in ’n instelling is as hoogverraad gesien. Nooit het sy beweer sy sien of hoor God self nie, net Sint Catherine (verafrikaans as Katharina) en Marguerite (Margareta) en die aartsengel Migael. Haar vyande sowel as haar aanhangers – nou en in die verlede – fokus dikwels op haar visioene en of sy sielkundig siek was of nie. Maar dít was Jeanne d'Arc beslis ook nie.

Swaard in die hand in haar riddersmondering op ’n perd wat geen ander vrou durf ry het nie en met  ’n “heilige boodskap” is sy vort na die verloorkant van die Franse leër. Selfversekerd en oortuig van haar saak...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.