’n Lewe van téén die wind in vorentoe beur

HANNAH-REEVE SANDERS

’n Lewe van téén die wind in vorentoe beur

As die eerste vrou wat as mediese hoofsuperintendent van ’n Suid-Afrikaanse hospitaal aangestel is, was dit onder dr. Hannah-Reeve Sanders (nou 92) se leiding dat Groote Schuur onder meer opgehou het om op grond van pasiënte se velkleur te besluit in watter sale hulle behandel sou word. En dan het sy ook nog die suidoostewind van voor gekry omdat sy Joods én Afrikaans is. ELSABÉ BRITS het by haar gaan kuier.

IN die Berghof-aftreeoord in Kaapstad bel die ontvangsdame na Sanders se woonstel om te laat weet sy het ’n gas. Sy sal self afkom om my te kom haal, laat weet sy. Ek wou nog gaan sit en wag, toe staan sy al daar: masker op die gesig, kierie in die hand, geklee in ’n denimbroek en ’n wit-T-hemp.

Van haar stoepie wat hoog teen Leeukop uitkyk, wys sy na al die mense daar waar sy ook vroeër gereeld berggeklim het. Die rooi malvas in die potte op die stoepie het sy van Piketberg af gebring. Haar tuisdorp.

“Ons het die huis daar nie te lank gelede nie verkoop,” sê sy. Die een oorkant die NG kerk in Hoofstraat, waar haar ouers, Jacob en Sonia Katzeff, ’n lewe gaan maak het nadat hulle in die 1920’s uit Litaue geëmigreer het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.