Oranje manne, selfs in Nazi-Duitsland sou mense nie sommer so ...

FORMULE EEN

Oranje manne, selfs in Nazi-Duitsland sou mense nie sommer so iets toejuig

F1-entoesiaste kla soms oor hoe verpolitiseerd internasionale motorsport geword het, maar eintlik was dit nog nooit anders nie, skryf WILLEM KEMPEN.

SELFS vir iemand soos Adolf Hitler was dit ’n radikale stap: In 1933, in sy eerste jaar as kanselier van ’n Duitsland wat nog nie eens begin ontsnap het aan die verarming en vernedering van die Eerste Wêreldoorlog en die Groot Depressie nie, het hy aangekondig dat sy Nasionaal-Sosialistiese regering ’n enorme bedrag geld aan Mercedes en Auto Union sou gee met die opdrag: Die Derde Ryk sál Europa se Grands Prix oorheers.

En dis presies wat gebeur het. Tussen Rudi Caracciola van Mercedes en Bernd Rosemeyer van Auto Union (die voorloper van Audi) was die Duitsers feitlik onoorwinlik. Dit het die res van Europa in sommige gevalle dekades gevat om in te haal op die tegnologie wat motors soos die Auto Union V16 Streamliner en die Mercedes-Benz SSKL moontlik gemaak het.

Die Britse motorjoernalis Jim Wiseman het ’n TV-reeks met die naam Hitler’s Supercars (https://www.channel4.com/programmes/hitlers-supercars) oor dié era gemaak, en in 2020 daaroor gesê: “Wat ek ... ewe interessant gevind het, was hoe die Nazi's – en veral [die Nazi-propagandabaas] Josef Goebbels – motorsport geneem het en dit omvorm het in ’n sport vir entoesiaste wat die [Duitse] volk agter hulle sou kon verenig.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.