Hulle wat die pad saam met my stap

WÊRELDDAG VIR ONDERWYSERS

Hulle wat die pad saam met my stap

Die waardering onder studente vir die ‘Doktor Hannesse’ wat die pad saam met hulle geloop het, was nie altyd daar nie, skryf ANASTASIA DE VRIES oor haar universiteitsdosente. Maar selfs nou, jare later, weet sy vir seker sy is nie alleen nie.

WANNEER die krokusse blom, word alles weer goed ...

Ek onthou dit soos gister, dié woorde. Die papier waarop dit geskryf staan, is al aan’t vergeel, voos gevat, die woorde dof. Vashouwoorde. Kraggeewoorde. Gewoonlik word ek dié tyd van die jaar weer kind, terug in die klas van my juffrou wat my “ingevat” het toe ek kwalik oud genoeg vir grootskool was. Ek ruik die witkryt en kanferroom aan haar hande. Terug in die klas van my meneer wat die stories in my kop kon uittoor sodat ek kon sien hoe hulle in my eie handskrif lyk. Hy’t nog al my stelwerk van die eerste tot die laaste jaar op hoërskool, sê hy elke keer wanneer ons mekaar raakloop. My meneer vergeet nie.

Ons het ’n week of wat gelede weer Wêrelddag vir Onderwysers gevier. My juffrou. My meneer. Dankie kan nooit genoeg dank wees nie. Al hoor hulle dit dié keer nie uit my mond nie en al sal hulle soos altyd sê dis onnodig, hulle is tog tot die onderwys geroep. Ek word soos gewoonlik dié tyd van die jaar weer kind. Om hulle te gedenk. Al het die grootmenswêreld gekom. Student wees. Ons was meer as 50 in die eerstejaarklas vir Nederlands. Een ná die ander word die dosente aan ons voorgestel. Doctorandus Wium van Zyl. Doctorandus Susan van der Ree. Doctorandus Edwin Venema. Ons herken die Nederlandse titel nie, hoor verkeerdelik “doktor Hannes So-en-So” en lag onder mekaar vir die snaakse Nederlanders wie se name dan kwansuis almal “Hannes” is...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.