Die swart pêrel van die Kaap

DIE STORIE VAN DIE PAARL

Die swart pêrel van die Kaap

Baie toeriste wat die Paarl besoek, neem dalk aan dat die dorp wit is, selfs al is die meeste inwoners nié. Hulle geskiedenis is een van slawerny, ontheemding en 'n ryk, trotse kultuur, skryf TRACEY RANDLE en FRED DE VRIES.

  • 12 Januarie 2024
  • Mense & Kultuur
  • 17 min om te lees
  • artikel 5 van 30
  • Tracey Randle en Fred de Vries

DIT is nie deel van die toeristeroete nie, maar net bokant Non Pareillestraat vind jy die ou Moslem-begraafplaas van die Paarl, geleë teen die helling wat lei na die kaal, ronde granietberg wat aan dié Kaapse wyndorp sy naam verleen het.

By die ingang vind jy 'n bord met die name van die eerste 16 Moslem-families wat hulle sowat 200 jaar gelede hier gevestig het: Abrahams, Antar, Bergman, Bejamin, Bolhari, Carrim, Domingo, Du Toit, Gamieldien, Hanslow, Latief, Louw, Moerat, Nackierdien, Nackerdien, Parker. Name wat ’n eeue lange geskiedenis van gevangenskap, slawerny en gedwonge verskuiwings verberg, maar ook van strydlustigheid, rykdom en volharding.

Die hek word goed in stand gehou. Maar as jy dit oopmaak en oor die terrein stap oor los klippe, uitgedroogde sewejaartjies en droë geel gras (daar is nie meer 'n paadjie nie), verander die indruk. Jy kan die oorblyfsels van ongeveer 20 grafte sien. Pilare het ineengestort en stukke gedenkplate lê hier en daar rondgestrooi. Sommige is saam op die rand van 'n enkele graf geplaas. Soms kan jy 'n paar woorde lees: “Abdullah Bergman gebore 10 11 1818", of “In liefdevolle herinnering aan my liewe Moeder, Qatisa Gamildien, gebore 1871"...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.