SA ploeter voort om oor die kruin van die Covid-golf te probeer kom

WAT MÁÁK JY, DR. MKHIZE?

SA ploeter voort om oor die kruin van die Covid-golf te probeer kom

Suid-Afrika is wat Covid-19 betref op ’n soortgelyke punt as in Oktober verlede jaar. Wat is die vooruitsigte vir ’n derde en verdere golwe? Waarom het die regering pas nee gesê vir een van die beste entstowwe, en hoe gaan die plan uitgevoer word om 200,000 mense per dag te immuniseer? ELSABÉ BRITS het antwoorde gaan soek.

DIE Paasnaweek is hier, en daarmee saam kom die verhoogde risiko van ’n toename in Covid-19-infeksies en ’n derde golf. Gaan nog nuwe variante ons tref, en gaan ons betyds miljoene Suid-Afrikaners geïmmuniseer kry?

Eers, die groter prentjie: Prof. Bruce Bassett, ’n kenner in toegepaste wiskunde aan die Universiteit van Kaapstad, het die afgelope jaar gehelp met berekenings oor die verloop van die pandemie in die land. Hy verduidelik dat kenners onder meer kyk na die sogenaamde R0- en Rt-waardes as ’n maatstaf van ’n oordraagbare siekte se potensiële verspreiding.

Die R0-waarde is die basiese reproduktiewe getal van die virus. Dit verwys na hoeveel ander mense by ’n enkele geïnfekteerde mens sal aansteek in ’n bevolking wat nog nie voorheen aan die siekte blootgestel is nie. Wanneer die R0-waarde tot nul daal, beteken dit die epidemie het tot ’n einde gekom. As die R0-waarde meer as 1 is, beteken dit die epidemie versprei steeds, want elke sieke infekteer gemiddeld minstens een ander mens...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.