Duur opknapping van militêre hospitale ploeter voort – en ...

BAIE VRAE, MIN ANTWOORDE

Duur opknapping van militêre hospitale ploeter voort – en weermag swyg

Die opgradering van 1 Militêre Hospitaal (1 Mil) in Thaba Tshwane, sowel as die militêre hospitale in Bloemfontein en in Kaapstad (3 Mil en 2 Mil) sleep reeds sedert 2005 voort sonder dat enige van die drie heeltemal voltooi is. Tog swyg die weermag oor bewerings van verkwisting en ander korrupsie, skryf ERIKA GIBSON.

LUIDENS ’n vroeëre voorlegging aan die gesamentlike parlementêre komitee oor verdediging het dit die weermag van 2010-’11 tot 2019-’20 R182 miljoen gekos om die dienste wat veronderstel is om deur die militêre hospitale verskaf te word, aan private hospitale uit te kontrakteer. In die twee jaar tot einde Maart volgende jaar is dié uitgawes luidens die verdedigingsbegroting begroot op R261.7 miljoen en R708 miljoen.

Kort voor die eerste aanslag van die Covid-pandemie is ’n memorandum van verstandhouding tussen die weermag en die Ontwikkelingsbank van Suider-Afrika (OBSA) gesluit waarvolgens dié bank as implementeringsagent sou optree om die gemors met die hospitale uit te stryk.

Die OBSA het basies vir drie jaar as tussenman opgetree om die werk bloot uit te kontrakteer en in die proses ’n gesonde R10 miljoen vir elke R150 miljoen aan “agentfooie” te verdien. Die weermag moet vir elke projek vooruit betaal voordat ’n steek werk gedoen word...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.