×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Van Krotoa na Eva na Wilcocks en terug

TRAGIESE VERHAAL

Van Krotoa na Eva na Wilcocks en terug

'n Klein stormpie het losgebars omdat die Universiteit Stellenbosch besluit het om die R.W. Wilcocks-gebou op die kampus na Krotoa te herdoop. Sy was 'n barbaar, 'n hoer en 'n dronklap, is die basiese strekking, en verdien geen erkenning nie. Is dit verstommende onkunde, of is dit kru bevooroordeeldheid, wonder MAX DU PREEZ.

DIE Khoe (Khoena, Khoekhoen, Khoikhoi, wat jy ook al verkies) en die San of Boesmans was Suider-Afrika se oorspronklike mense, die eerste nasies wat die oudste kulture in die mensdom beoefen het en die oudste tale gepraat het.

Maar soos met die Aborigine van Australië, die Inuïet-groepe van Kanada, Groenland en Alaska, die inheemse Amerikaners (in ou Afrikaans is hulle Rooihuide genoem), die pigmeë van Sentraal-Afrika en Polinesiese groepe soos die Maori gebeur het, het latere aankomelinge hulle as barbare gesien en soos halfmense behandel. In baie gevalle duur dié vooroordeel en gepaardgaande diskriminerende behandeling vandag nog voort.

Die eerste Europeërs wat van 1487 af met die Khoe te doene gekry het, het halfkaal mans en vroue in diervelle en vetgesmeerde lywe gesien wat 'n vreemde kliektaal gepraat het. Die reisigers, amptenare en sendelinge het in hulle geskrifte duidelik laat blyk wat hulle van dié mense gedink het: lelik, stink, dom en onbetroubaar. Die Europese setlaars het besluit om self 'n naam vir dié groep mense uit te dink: Hottentotte...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.