Minder mense en basisse is ál uitkoms vir gekrokte SA Vloot

DOOD IN DIE WATER

Minder mense en basisse is ál uitkoms vir gekrokte SA Vloot

Die eerste van drie nuwe kuspatrollievaartuie van die Suid-Afrikaanse Vloot is verlede week met trompetgeskal by die Victoria & Alfred-waterfront in Kaapstad te water gelaat, maar dis bloot 'n pleister – boonop die verkeerde een – op ’n bose sweer, skryf ERIKA GIBSON.

PROJEK BIRO was al destyds met die multibiljoenrand-wapenskandaal in die vooruitsig gestel as deel van die Vloot se magsontwerp vir die toekoms. Dieselfde skandaal, wat steeds gemoedere opjaag, het destyds gemaak dat dié gedeelte van die Vloot se groter vernuwingsplan vir jare op die ys geplaas is.

Namate die snitte aan die verdedigingsbegroting jaar ná jaar sedertdien eers die vet, toe die senings en toe die been van die Weermag begin wegsny het, het Biro by tye heeltemal weggekwyn totdat dit eers in 2011 en toe in 2018 nuwe lewe gekry het.

Volgens ingeligtes in die Vloot was Biro veronderstel om teen 2010 geïmplementeer te word om die aanvalsvaartuie wat reeds in 1974 aangeskaf is, te vervang. Dié vaartuie het te duur geword om ekonomies in stand te hou. Die destydse gevare van seerowery aan die Somaliese en Mosambiekse kus het die behoefte aan kleiner en meer beweeglike patrollievaartuie na vore gedryf. Die groter (en duurder) fregatte kon nie in die vlakker water jag maak op seerowers, vis- en perlemoenstropers en dwelmsmokkelaars nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.