Hoe Liegende Lizzie rykes en beroemdes biljoene laat verloor het

TRONK TOE!

Hoe Liegende Lizzie rykes en beroemdes biljoene laat verloor het

Elizabeth Holmes se grootste misdaad is nie dat sy met ’n groot, vet suig uit haar duim biljoene dollar se beleggings gelok en toe vernietig het nie, maar dat sy ’n klompie van die wêreld se slimste, rykste en invloedrykste mense dom en naïef laat lyk het, skryf WILLEM KEMPEN.

TOT vandag toe is niemand mooi seker hoe ’n Stanford-dropout dit reggekry het om reguleringsowerhede, gesoute waagkapitaliste en politici van albei die groot Amerikaanse partye op so 'n groot skaal om die bos te lei nie. Of hoe sy almal oortuig het dat haar maatskappy, Theranos, ’n bloedtoets ontwikkel het wat met ’n enkele vingerprik ’n hele rits moontlike kwale kon diagnoseer nie.

Teen die tyd dat ’n jurie Holmes verlede week op vier aanklagte van bedrog skuldig bevind het, was daar van Theranos net mooi niks oor nie. Die gesaghebbende saketydskrif Forbes, wat Holmes se persoonlike fortuin op die kruin van haar sukses in 2014 op sowat $4.5 biljoen geraam het, het dit in 2016 herbereken en by ’n volle nul uitgekom. Op die ouderdom van 32 was sy die wêreld se jongste selfgemaakte vroulike biljoenêr; nou het sy nie ’n sent op haar naam nie. Boonop wag tot 80 jaar in die tronk op haar as sy die maksimum straf vir elkeen van die skuldigbevindings sou kry en dit opeenvolgend moet uitdien. Sy sien luidens berigte nie eens kans vir die waarskynliker effektiewe tronkstraf van tussen vyf en 10 jaar nie. (Vonnisoplegging is geskeduleer vir 12 September.)

Holmes het in Washington DC grootgeword (https://www.tatler.com/article/who-is-elizabeth-holmes-the-woman-at-the-centre-of-the-theranos-scandal) as deel van ’n gesin met ou en baie geld. Haar groot-oupagrootjie was Charles Louis Fleischmann, die Hongaars-Amerikaanse stigter van die bekende Amerikaanse suurdeegvervaardiger Fleischmann’s Yeast (https://www.fleischmannsyeast.com/), ’n familie-onderneming met 'n fassinerende geskiedenis (https://www.chowhound.com/food-news/269862/fleischmanns-yeast-history/) wat onder meer lank voor McDonald’s die VSA se eerste eetplek-kettinggroep begin het. Charles se seun Julius, wat in die Prohibisie-jare met die smokkel van whisky sy eie fortuin gemaak het, was glo een van verskeie moontlike inspirasies vir die titelkarakter in F. Scott Fitzgerald se The Great Gatsby. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.