×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Ras: Gogga maak vir baba bang

VISGRAAT IN DIE KEEL

Ras: Gogga maak vir baba bang

'n Superintelligente wese uit die buitenste ruimte land op planeet aarde. Wat sou dié wese die vreemdste vind aan die dominante spesie alhier, Homo sapiens? Dalk ons obsessie met ras, skryf MAX DU PREEZ.

SELFS die minder begaafdes en ingeligtes onder ons weet teen dié tyd deeglik dat ras nie ’n biologiese feit, ’n wetenskaplike werklikheid is nie, maar ’n sosiale opmaaksel; dat daar net een “ras” mense is; dat mense binne ’n bepaalde rasgroep geneties meer van mekaar kan verskil as van mense buite die groep; dat ons velkleur en hare bloot ’n produk is van waar op aarde ons voorvaders die meeste tyd deurgebring het.

Ons besef ook dat ons wit voorsate se tegnologiese voorsprong bo die mense wat hulle hier kom oorheers het, niks met hulle ras of inherente intelligensie te make gehad het nie, maar met omgewing, klimaat, bevolkingsdigtheid, geskiedenis en kultuur.

En tog hou ons vol, almal van ons, om in ons denke en ons omgang met mekaar aan ras te klou – party gelukkig minder so as ander, maar tog. Honderde millennia sedert ons evolusie tot ’n denkende, rasionele spesie, al die pad tot op ons huidige gevorderde tegnologiese ontwikkelingsvlak, laat ons nog toe dat mense se fisieke voorkoms ons siening van hulle beïnvloed...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.