Britse en SA vlieginstrukteurs wat Chinese oplei is ‘huursoldate’

ROOI WAARSKUWINGS

Britse en SA vlieginstrukteurs wat Chinese oplei is ‘huursoldate’

Die Britse regering het vandeesweek met skok en ontsteltenis gereageer nadat dit bekend geword het dat meer as 30 van sy voormalige vegvlieëniers en -instrukteurs vliegopleiding in China gee. Die vlieëniers word selfs van hoogverraad beskuldig omdat hulle hul vaardighede vir salarisse van sowat R5 miljoen per jaar aan “die vyand” verkwansel. En Suid-Afrika word by die verraad betrek omdat een van die vliegskole wat die kontraktering behartig in Oudtshoorn geleë is. ERIKA GIBSON doen verslag.

“WE are taking decisive steps to stop Chinese recruitment schemes attempting to headhunt serving and former UK Armed Forces pilots to train People’s Liberation Army personnel in the People’s Republic of China,” het die departement van verdediging luidens ’n verklaring gesê.

Van dié stappe is onder meer om vertroulikheidsklousules by die uitdienstredingsvoorwaardes van soldate te voeg. Wysigings aan die Nasionale Veiligheidswetgewing dien ook tans voor die Britse parlement. ’n Spesiale klousule genaamd die skema vir buitelandse invloedregistrasie (Foreign Influence Registration Scheme) gaan vereis dat enige Britse burger wat deur ’n vreemde land se regering gehuur word die besonderhede van die diens moet verklaar. Dié stap sal na verwagting spioenasie en ander operasies met duistere motiewe aan bande lê.

Die hoof van die Britse spioenasiediens, MI5, het aan Sky News gesê Brittanje is tans in ’n strategiese stryd sonder weerga gewikkel teen lande wat sy nasionale veiligheid, demokratiese bestel en kommersiële entiteite wil ondermyn. China is naas Rusland een van dié vyande veral met inagneming van die toenemende spanning tussen Brittanje en China oor die posisie van Taiwan...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.