In sy 90’s word Oom William oplaas met meer as net medaljes ...

VETERAAN VAN DIE TWEEDE WÊRELDOORLOG

In sy 90’s word Oom William oplaas met meer as net medaljes beloon

Manskap William van Wyk is op 18 April 1946 ná die Tweede Wêreldoorlog met ’n bors vol medaljes, ’n fiets, ’n jas en 18 Britse ponde uit diens gestel. Dit was die somtotaal van die erkenning wat hy en duisende ander diensvrywilligers van kleur vir vyf jaar se ontbering op die Geallieerde slagvelde in Noord-Afrika en in Europa ontvang het. Vandag is hy op 99 die oudste oorlewende wêreldoorlog-veteraan in Suid-Afrika, maar tot onlangs was hy feitlik vergete, vertel ERIKA GIBSON.

DESTYDS moes die getalle van soldate wat nodig was om die oorlog aan Brittanje se kant te gaan baklei, met lede van die Kaapse, Indiër- en Maleierkorpse opgemaak word, want daar was te min wit soldate. Dié van kleur sou soos in die Eerste Wêreldoorlog (WOI) aanvanklik net in ondersteuningsrolle soos drywers, werktuigkundiges en draagbaar-draers gebruik word.

In die hitte van die stryd is daar reeds met WOI van dié manskappe ook opgelei om in die voorste linies te gaan baklei. Dit was toe, tydens die Geveg om Square Hill in Oos-Afrika, waar die lede van die Suid-Afrikaanse Kaapse Korps (SAKK) met ’n gevegsonderskeiding vereer is nadat hulle gehelp het om ’n Turkse mag vir meer as 12 uur vas te pen en uiteindelik te verslaan en gevange te neem.

’n Kanon wat hulle van die Turke gebuit het, staan vandag nog by die McGregor-museum in Kimberley. Elke jaar word dié veldslag wêreldwyd met ’n gedenkdiens herdenk, ook in Kimberley. As die enigste oorlewende lid van die SAKK is Oom William op 99-jarige ouderdom ook die laaste een wat nog elke jaar sy kransie gaan lê...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.