Spanje, Suid-Afrika en die gees van oorgang

TUSSEN POLITIEK EN MOTORFIETSE

Spanje, Suid-Afrika en die gees van oorgang

Betrekkinge tussen lande word dikwels betekenisvol geraak deur die houding, inisiatiewe en betrokkenheid van ’n ambassadeur. Spanje was tradisioneel nie ’n ernstige speler in Afrika suid van die Sahara nie, maar die energieke Raimundo Robredo Rubio, nuwe ambassadeur in Suid-Afrika, Lesotho, Madagaskar en die Comoro-eilande, is besig om dít te verander. MAX DU PREEZ het met Rubio gesels oor Spanje in Afrika, migrasie, Oekraïne en Spanje se oorgang van diktatorskap na demokrasie. En oor Afrikaans praat.

DIE meeste ambassadeurs verkies om as Meneer of Mevrou die Ambassadeur aangespreek te word en daag in formele drag by onderhoude op, amper altyd vergesel deur ’n assistent. “Nee, noem my Raimundo,” was Rubio (51) se eerste woorde toe hy in ’n hemp sonder das en met sy motorfietshelm onder die arm opdaag. Hy is ’n motorfietsryer en sou kort ná ons onderhoud die Sani-pas aandurf.

Enkele persoonlike besonderhede kom tydens die gesprek aan die lig. Sy pa is van Mexiko, sy vrou van die Kanariese Eilande, ’n Spaanse grondgebied in Afrika. Hy het ekonomie in Toulouse in Frankryk studeer en was eens die Chileense premier se adviseur oor Afrika. En hy praat Afrikaans: “Dis maklik vir my om dit te verstaan, maar praat is moeiliker, want ek kry nie oefening nie.”

Lees hierdie artikel in Engels:..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.