Spesiale verslag | 10 redes vir die diep gat waarin Transnet is

SPOORLOOS

Spesiale verslag | 10 redes vir die diep gat waarin Transnet is

Ons spoornetwerk is in ’n benarde toestand en Transnet slinger van een krisis na die ander. Om die redes hiervoor te probeer verstaan het ANNELIESE BURGESS gaan kers opsteek by Jan Havenga, emeritus-professor in bedryfsingenieurswese aan die Universiteit Stellenbosch. Hy was daar toe Transnet in 1990 in die lewe geroep is.

VROEËR DAE was Transnet nie veel meer as ’n gewone staatsdepartement met beheer oor padvervoer, passasiers- en vragtreine, pyplyne en die Suid-Afrikaanse Lugdiens nie. Toe, in 1990, word Transnet ’n maatskappy.

As ons die Transnet van vandag wil verstaan, sê die spoorwegkenner prof. Jan Havenga, moet ons die spoor terugvat na 1870.

“’n Spoorweg het ’n ekonomiese leeftyd van 150, 200 jaar, die langste van enige vervoerbate. Dit is maklik om ’n pad te skuif, of ’n nuwe hawe te bou, maar om spoorbane te verskuif is moeilik. Die eerste spore is reeds in 1860 in Suid-Afrika gelê, maar teen 1870 was daar groot druk om ’n spoorlyn tot by die goudvelde te kry...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.