Imtiaz Fazel: Die spookhuis se nuwe waghond

INTELLIGENTE OORSIG

Imtiaz Fazel: Die spookhuis se nuwe waghond

Ná jare van vergrype en wanpraktyke in die intelligensie-agentskappe is die hoop op die nuwe inspekteur-generaal om behoorlik toesig te hou oor die land se ‘spoke’. PIETER VAN DER MERWE het met hom gesels.

IMTIAZ FAZEL is mal oor sport. Alle sport, sê hy, maar spesifiek sokker en tennis. As 'n passievolle Liverpool-ondersteuner was hy bevoorreg om sy span by geleentheid in lewende lywe te sien speel, en ons ontmoeting vind plaas in die eerste week van Roland Garros, een van die grootste tennistoernooie op die kalender.

Maar ons praat nie eintlik daaroor nie. Fazel het maande laas sport gekyk – 'n soort van afswering van TV. Dis omdat hy ses maande gelede een van die moeilikste poste in die staatsdiens aanvaar het. As die nuwe inspekteur-generaal van intelligensie (IGI) is Fazel die waghond van Suid-Afrika se spioene vir die volgende vyf jaar.

Dié spioene het biljoene rande tot hul beskikking (baie daarvan in kontant, wat geneig is om soms te verdwyn) en dit gebeur dat van hulle die reëls buig, handtekeninge vervals, vals inligting in die media plant, buite die wet optree, hul hulpbronne vir persoonlike of politieke doeleindes gebruik, kommunikasie onwettig onderskep, en kollegas of instellings in die staatsdiens teiken. Hulle doen dit alles in die geheim sonder dat gewone burgers daarvan weet, en byna geen oorsigliggame het beheer daaroor nie. Almal behalwe die IGI, die enigste ombud met onbeperkte toegang tot geklassifiseerde intelligensie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.