Bruin tronkbewaarders: Eers nie wit genoeg, nou nie swart genoeg

‘AFRICANS ONLY’

Bruin tronkbewaarders: Eers nie wit genoeg, nou nie swart genoeg

Bruin tronkbewaarders in die Wes-Kaap het in 2016 'n mylpaal-uitspraak oor diskriminasie in die Konstitusionele Hof gewen, maar sewe jaar later min het verander, sê hulle. Hul sinisme beteken dat wanneer verkiesingsdag volgende jaar aanbreek, baie bruin mense nie ANC sal stem nie – of glad nie sal stem nie, skryf DENNIS CRUYWAGEN.

TOE daar teen bruin tronkbewaarders in die Wes-Kaap gediskrimineer is, het hulle hulle tot Afrika se oudste bevrydingsbeweging, die ANC, om hulp gewend. Hulle is afgejak. Die ANC het destyds ’n ongeskrewe beleid gehad om mense wat hy as Afrikane beskou het in topposisies te plaas. As “kleurlinge”, 'n rassekategorie wat deur apartheidswetgewing op hulle afgedwing is, is die bewaarders nie as Afrikane beskou nie.

Dat hulle op 'n tyd kamerade in die struggle was, is verswyg. “Fokol” is die woord wat die ANC se reaksie die beste opsom. Die bewaarders was bitterlik teleurgesteld, en hulle was diep seergemaak dat die ANC hulle nie wou bystaan ​​nie.

Hulle vakbond, Popcru, wat in 1989 in die Wes-Kaap deur hoofsaaklik bruin bewaarders gestig is, het hulle ook nie ondersteun nie. Uiteindelik het hierdie groep bewaarders, met die finansiële steun van Solidariteit – 'n beweging wat voorheen as die vyand gesien is – hulle tot die Konstitusionele Hof gewend en 'n mylpaal-beslissing verkry...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.