Boeke | Sewe mane, ’n geween en gekners van tande

BOOKER-PRYSWENNER VERG SENUWEES VAN STAAL

Boeke | Sewe mane, ’n geween en gekners van tande

DEBORAH STEINMAIR was braaf genoeg om Shehan Karunatilaka se tweede roman te lees.

ELKE boekprys het ’n aanslag en styl. Vir my wil dit voorkom asof die Bookerprys fokus op minderhede, onderdruktes, buitestanders wat in haglike omstandighede hul weg moet baan. Met vernietigende bestelle en diepgewortelde maatskaplike probleme, ou griewe en letsels, soos die verlammende nagevolge van apartheid (The Promise deur Damon Galgut), soos armoede en drankmisbruik (Shuggie Bain deur Douglas Stuart).

Dikwels gaan dit darem ook gepaard met die ongebreidelde lewensvreugde van diegene wat min het om te verloor, soos die vibrante vroue in Girl, Woman, Other deur Bernardine Evaristo. Met uiterste vooroordeel soos die patriargie se seksisme wat hand uitruk, soos Margaret Atwood se The Testaments. Dis altyd vars, vanuit ’n voorheen onverbeelde perspektief, soos die hiernamaals of die onderwêreld (Lincoln in the Bardo deur George Saunders en The Seven Moons of Maali Almeida deur Shehan Karunatilaka. In 2016 het ’n Amerikaanse boek vir die eerste keer die prys gewen, en dit was nie ’n boek oor die Amerikaanse droom nie. Paul Beatty se The Sellout daag die heilige beginsels van die VSA se grondwet uit en word vertel vanuit die oogpunt van ’n verloorder.

Nagmerrieagtige hiernamaals..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.