10 redes hoekom ons moet wakker skrik oor klimaatsverandering ...

BRANDPUNT

10 redes hoekom ons moet wakker skrik oor klimaatsverandering (veral in SA)

’n Nuwe verslag oor aardverhitting sê dat Suider-Afrika teen ’n baie hoër tempo verhit as die res van die wêreld, en dat ons dringend aandag moet gee aan ons ‘klimaatskwesbaarheid’. Suid-Afrika is vandag tussen 1°C en 2°C warmer as voor die industriële revolusie. ANNELIESE BURGESS gesels met die klimaat-ekonoom Brent Cloete, wat vra: ‘Hoeveel fratsgebeurtenisse moet daar nog wees voordat ons besef daar is nie meer twyfel dat klimaatsverandering gebeur nie, maar dat dit ’n onteenseglike werklikheid is?’

Die Climate Vulnerability Monitor (CVM) konsolideer die nuutste navorsing van wetenskaplike literatuur oor klimaatsverandering. Brent Cloete se verslag vir Economic Research Southern Africa (ERSA), een van die medewerkers aan die sogenaamde CVM3-verslag, is een van die heel eerstes wat die soeklig spesifiek op Suider-Afrika plaas. Ons moet nou dringend na hoë vlakke van gereedheid beweeg sê Brent Cloete. Hier is hoekom.

#1 Klimaatsverandering versnel vinniger in Suider-Afrika as op ander plekke.

Wêreldtemperature het reeds met 1.1°C gestyg. Verdere klimaatsverandering is onafwendbaar, en met elke fraksie waarmee dit opgaan, raak die uitdagings ernstiger. Daar is tans drie wêreldscenario’s vir aardverhitting: 1.5°C, onder 2°C, of die ekstreme scenario waar verhitting na 3.6°C (of hoër) styg...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.