×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Sjarrap … Praat sagter ... Waar’s die koffie?

NAGUIL VS. OGGENDMENS

Sjarrap … Praat sagter ... Waar’s die koffie?

Douvoordag opstaan is wat haar betref nie net ’n baie onaantreklike vooruitsig nie, dit is ook gevaarlik, want sy neem stupid besluite, vertel LINDA VAN TILBURG. Moenie naguile probeer verander nie, want hulle is só gemaak en só laat staan.

EK lees vanoggend die soveelste artikel oor die voordele daarvan om ’n oggendmens te wees. Dr. Christian Jarrett, ’n neurochirurg, skryf in die tydskrif BBC Science Focus dat ’n studie van die Universiteit van Leipzig bevind het dat oggendmense nie net meer tevrede met die lewe in die algemeen is nie, hulle het ook minder geestesgesondheidsprobleme.

Daar is heelwat welbekende uitdrukkings wat die voordele besing van vroegoggend wakker wees en uit die bed te spring met ’n lied in die hart. Die Engelse praat van “Early to rise makes you healthy and wise” en “The early bird catches the worm”. Vir my, die spreekwoordelike naguil, klink dit net na bla ... bla … bla, veral as ek dit lees of hoor voor negeuur in die oggend. 

In my familie is daar ’n duidelike skeidslyn tussen die oggendmense en die naguile. Daar is die groep gelei deur my pa, wat as ons by die see is, vroeg opstaan om te kyk hoe die son opkom, gaan swem of visvang lank voor die ander helfte van die huis nog diep onder hulle duvets inkruip. Teen die tyd wat hulle al kwetterend tergkom, vol bewondering vir die water, die see en die son, sit ons nog saam met my ma en staar in die verte op die stoep. En as hulle aanhou met: “Julle weet nie wat julle mis nie,” antwoord ons: “Sjarrap ... praat sagter en waar’s die koffie?”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.