×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Die swaard en onthoofding: ’n geskiedenis wat in bloed geskryf is

EEUE AL ’N SKRIKWEKKENDE REIS

Die swaard en onthoofding: ’n geskiedenis wat in bloed geskryf is

Openbare onthoofding is en was deur die eeue heen weersinwekkend barbaars. ISMAIL LAGARDIEN het op die pad van die geskiedenis teruggestap om meer lig op hierdie gruwelike manier van teregstelling te werp – en waarom dit vandag nog toegepas word.

ONTHOOFDING – nie ’n onderwerp vir papbroekiges nie. In die huidige klimaat, deurdring soos dit is deur Islamofobie en kru Oriëntalisme, rondom argumente oor die voortgesette  waarde van “die Europese Verligting” en “die ondergang van die Westerse beskawing”, kan dit nie genoeg herhaal word nie: Die gebruik van onthoofding of koppe wat in die openbaar afgekap word, is en was nog altyd wreed en barbaars.

Wat ek ook al in hierdie artikel aandui, word nie gedoen om dit te verskoon of as die een of ander soort regverdiging of “whataboutism” voor te stel nie. Openbare onthoofding kom bloot op wreedheid neer. En wat dit selfs erger maak, is dat dit op grond van godsdienstige leerstellinge gedoen word.

Ondanks dit alles het ek, nadat die Taliban beheer oor die grootste deel van Afghanistan verkry en Kaboel bloot binnegery het, diep in my bewussyn gaan delf om hulle wrede optrede te probeer verstaan. Ek het spesifiek probeer verstaan wat magte soos die Islamitiese Staat (gebruik as ’n saamgesmelte uitdrukking vir die Islamitiese Staat van Irak en die Levant; die Islamitiese Staat van Irak en Sirië, en vir Daesj, die “al-Dawlah al-Islamīyah fī l-ʻIrāq wa-sh-Shām”) of die Taliban hoop om met openbare onthoofdings te bereik. Kom ons begin met ’n klein reis .....

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.