Kanselleerkultuur begin soos ’n bloedsport lyk

OOR KONINGIN, MONARGISME EN DIE RYK

Kanselleerkultuur begin soos ’n bloedsport lyk

Die spel van vergelykende ellende, beïnvloed deur identiteitspolitiek, het ’n uitwerking op kanselleerkultuur, skryf ISMAIL LAGARDIEN op die dag van koningin Elizabeth se begrafnis.

EK skryf hierdie artikel op die dag waarop die Britte hul koningin begrawe. Dit was fassinerend en onthullend, maar tog ook glad nie verrassend nie hoe die dood van Elizabeth Alexandra Mary Windsor op 96 jaar, nadat sy meer as 70 jaar regeer het, onrustige gevoelens van woede en onthou by mense ontlok het – en ook van vergeet, met ’n gepaardgaande redenasie om “aan te beweeg” omdat die Britse Ryk nou in die geskiedenis se vullisblik is. Die stelling om “aan te beweeg” verskuil soveel meer as wat dit blootlê. Dit kom gewoonlik van mense wat aandadig was aan of bevoordeel is deur ’n vroeëre posisie van mag en invloed.

Ons moenie doekies omdraai oor die feit dat die Britse Ryk, soos so baie ryke, se koloniale en setlaarkoloniale avonture hoofsaaklik tot voordeel van die koloniseerders en daaropvolgende setlaars was nie. Rykbouers is uiteraard veroweraars; mense wat ander onderwerp en tot onderhorigheid dwing. 

Wat die dood van die koningin van Engeland betref: Jy hoef nie ’n monargis of selfs ’n nuuskierige toeskouer van monargieë te wees om jou brein te verhoed om alles wat die afgelope twee weke of so sedert haar dood plaasgevind het of gesê is te absorbeer nie. Die brein doen wat hy doen; dis jou verstand wat pogings aanwend om dinge te verstaan, dit ondubbelsinnig te beskou of te demistifiseer...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.